Food-y-Market

Kitty's Jam

Door Kitty Penninga uit Utrecht

Hoe het begon...
Het jam maken begon in de zomer van 2010, een goed vijgenjaar, met een oogst waar niet tegenop te eten viel. Dan maar eens geprobeerd om er jam van te maken. Het experimenteren met vijgen, kruiden en een vleugje alcohol beviel goed. Zo goed dat ik inmiddels een 40-tal eigen recepten ontwikkeld heb, voor zeer uiteenlopende jams. Van pruimen tot patisson, van marmelade tot limoen, van vlierbes tot tomaat. En er komen nog steeds recepten bij.
Het liefst pluk ik het fruit zelf, langs fietspaden, in het bos of in tuinen en boomgaarden van mensen die meer fruit hebben dan ze zelf kunnen verwerken en natuurlijk ook in de omgeving van ons huis in Frankrijk, in het gebied van de Lot. Het liefst onbespoten fruit, en als het niet anders kan koop ik het gewoon op de markt of in de winkel.

Honing in plaats van suiker.
Sinds 2011 verwerk ik geen suiker meer in de jams. Ik werk uitsluitend met honing of (appel)diksap. Maar met mate, voldoende om de jams ruim een half jaar te kunnen bewaren. Het percentage fruit in de jams ligt daardoor rond de 80%, en dat proef je!

Seizoensfruit
De jams volgen de seizoenen: in de zomer en het najaar ligt de nadruk op zacht en rood fruit, zoals pruimen, aardbeien, bessen, tomaat, peren, perziken, abrikozen, alle pompoenachtige vruchten, druiven, vijgen natuurlijk, vlierbessen, enz.
's Winters is het tijd voor de citrusvruchten: sinaasappel, limoen, pomelo, grapefruit en citroen; voor het tropische fruit zoals ananas, kaki, mango,banaan; en voor de cranberries!

Er is gelukkig altijd fruit. Gemiddeld maak ik zo'n twee keer per week nieuwe jam. En altijd met veel plezier!

Tot ziens op de Food-y-Market!


Terug naar het overzicht